Амигдала и кода на Сърцето – Анна Меркаба


Вторият удар на сърцето и първи, определящ нашата идентичност е Амигдала. Тя започва формирането си веднага след първия удар на сърцето ни. Съхранява всички спомени от живота в утробата на майката: сред плацента, вода, животворна течност и ужаса от изгубването им по време на раждане. Тя също запаметява радостта от храненето, израстването, движението. Амигдала запаметява и живота на майката, нейните депресии, страхове и мисли. Това натрупване на спомени остава с нас до три годишна възраст. През цялото време дотогава, ние живеем с паметта на Амигдала.

Попаднах на тази статия наскоро и смятам, че е много важна за всеки от нас. Насладете и се и вие!

Сърцето е наричано „Царят” на органите. Вътрешната медицина гласи: „Сърцето командва всички органи и вътрешностите, приютява Духа и контролира емоциите. В Японския език, думата „сърце” (Шин) се използва за означаване на „ума”. Когато сърцето е силно и спокойно, то контролира емоциите. Когато е слабо и неуверено, емоциите се противопоставят и нагнетяват срещу мисълта на сърцето и то загубва управлението на тялото.

Органът, свързан със сърцето са тънките черва. Техния елемент е Огънят. Сърцето доминира функциите на дългосрочната памет, мисленето, емоциите, приятелствата, познанието, интелигентността, идеите. Понякога го наричат „Императорът” или „главният регулатор на Ин и Ян органите” в организма. Сърцето приютява Духа на тялото (Шен).

Сърцето контролира съня. Ако то е силно, човек ще заспива лесно и звучно. Ако сърцето е слабо, ума ще блуждае, което ще предизвика безсъние, прекъснат сън или прекалено сънуване. Неговите позитивни психо-емоционални атрибути са любов, радост, мир, задоволство, просперитет, вътрешно усещане, мъдрост, порядък, прошка и благородство. В негативен аспект сърцето проявява: омраза, вина, шок, нервност, вълнение, копнеж и ненаситност.

Съвсем скоро беше преоткрита интелигентната система на сърцето. То не е просто изпомпваща машина. Това е интелигентна система. То е най-разумната част от тялото със свои собствени рецептори, електромагнитна сила – от 45 до 70 пъти по-мощно от мозъка и единствено притежаващо способност да променя нашето ДНК.

Сърцето може да превърне неживия в жив, глиалните клетки в сърдечни, смъртоносните центрове в безопасни стени във всяка клетка. Именно то е причината за превръщането на мъртвите клетки в живи. Никой не може да съществува без работата на сърцето. И обратно – първото биене на сърцето ни прави хора.

Можем да обобщим: а) Сърцето притежава своя собствена нервна система и нервни възли, които предават информация и я изпращат до неокортекса. б) Сърцето е жлеза, произвеждаща свои собствени невротрансмитери, допамин, епинефрин, норепинефрин, катехоламини, които засягат бъбреците, надбъбречната жлеза, кръвоносната система и неокортекса. в) Сърцето генерира от 45 до 60 пъти по-висока амплитуда електричество в сравнение с мозъка, в добавка всички емоции, които влияят на сърдечния ритъм. г) Електричеството, излъчвано от сърцето на човека А може да бъде засечено и измерено от мозъчните вълни на хората в близост или при докосване. д) Клетъчна памет, съхраняваща се в сърдечните клетки, може да бъде засечена в случаи на трансплантация. е) ДНК може да бъде променено от хора, които се занимават с практики, обединяващи мозъка и сърцето. (Например Йога)

Събирането на спомени продължава до три годишна възраст. Това означава, че изживяното време е било записано за нас в Амигдала. След тази възраст ние съзряваме. Спомените се складират, ние все още имаме достъп до информацията, съхранена през трите години, но сега съзнанието взима надмощие. Какво се случва със спомените от Амигдала? Те се превръщат в индивидуален кошмар, невидимите предпоставки на всички наши действия, произхода на всички мъчения, незнайната причина за нашите избори, дори когато не осъзнаваме защо ги правим.

Това е причината да съществува карма, и затова говорим за минали животи и създаваме отмъстителни богове, които ни чакат зад всеки ъгъл да ни унищожат. Лицата на боговете са толкова изопачени, че телата ни биват обзети от страх и скованост. Тук е мястото на Йогата. Можем ли да се справим с тези кошмари, до които нямаме достъп? Можем ли да променим тези изкривени представи за Бога? Ще успеем ли да разтворим тази предопределеност? Отговорът, разбира се, е ДА, и пътят е Йога. Защо?

Защото предопределеността на Амигдала може да бъде отстранена от интелигентна система, по-стара от нея. Това е сърцето с неговите електромагнетични сили и възможности да трансформира. Казано по друг начин, Амигдала може да действа от самосебе си , преминавайки през интелигентния център на неокортекса. Предопределението продължава да действа независимо от нашите добри намерения.

Надявам се, че тази статия отвори нова врата към вашето възстановяване. Любов и Светлина към вас винаги! Анна Меркаба


Източник

Превод: Мира Андреева | Самосъзнание.com


МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments